Ospătarii nu sunt slugile tale

Din păcate, multe persoane tratează ospătarii ca pe slugile personale. Am văzut atitudini urâte, jignitoare, chiar de repulsie și de scârbă.

Oamenii au tendința să vorbească urât cu ospătarii, să îi înjure, să țipe la ei că mâncarea nu a fost destul de sărată sau milkshake-ul nu a avut destulă ciocolată. Habar nu am. Se găsesc destule motive să urli la un ospătar.

Însă oamenii nu sunt conștienți că ospătarii nu sunt slugile lor, nu trebuie să îi umilească și să se comporte urât. Dar totuși o fac. Lasă mizerie, bărbații macho prind ospătărițele de fund. Fac consumație și apoi pleacă fără să plătească. Atunci, ospătarul trebuie să plătească din buzunarul lui, fiindcă el se face vinovat. E vinovat că alții sunt nesimțiți.

Am servit la nunți ani de zile, veri întregi. Sâmbetele și chiar duminicile mi le petreceam plimbându-mă dintr-o parte în alta a unei săli imense, aducând beri, ciorbe, fripturi, umplând pahare cu whiskey. Nu am avut incidente neplăcute în mod deosebit, dar au fost câteva situații care m-au lăsat cu un gust amar în gură și m-am gândit la oamenii care fac asta aproape zi de zi și nu doar de câteva ori pe an, vara, așa cum făceam eu. Am văzut țigări stinse în pahare. Zeci de pahare vărsate de vin, de coniac, de suc, de apă vărsate pe fețele de masă. Am văzut oameni care au trimis paharele sau tacâmurile înapoi la spălat doar fiindcă au putut. Am văzut mese întregi care comandau doar când aduceam o comandă ca să mă vadă cum mă plimb, cum mi se umflă picioarele și nu mai pot să calc cum trebuie. Să vadă cum mă chinui să zâmbesc și să fiu drăguță și să râdă apoi pe sub mustăți. Fiindcă așa cred ei, că ospătarii trebuie umiliți.

Am mai avut o situație, tot la o nuntă, în care o domnișoară, fostă colegă de generație cu mine, a zis unei alte tinere care împărțea masa cu ea:

„Uite-o și pe asta, a scris două cărți, e la facultate și mă servește pe mine la masă. Să vezi c-o rezolv eu să nu mai fie cu nasul pe sus”.

Și m-a trimis. Și iar m-a chemat. Și iar m-a trimis. Și m-am dus și am zâmbit de fiecare dată și i-am răspuns frumos. Fiindcă nu aveau ce face. Clientul avea întotdeauna dreptate. Dar, vremurile s-au schimbat și, uite, clientul nu are întodeauna dreptate. Clientul mai trebuie să învețe unele lucruri. Și dacă pleacă va veni altul, fără îndoială.

Eu în Cluj ies în câteva localuri, care de cele mai multe ori îmi sunt de suflet. Și văd ospătari care își fac treaba bine. Văd oameni harnici, mereu cu zâmbetul pe buze, care lucrează de dimineața până seara și nu îi aud să se plângă. Zâmbesc și aduc comenzile fără să comenteze. Le las de cele mai multe ori bacșiș și când nu am, îmi cer scuze. Sunt oameni faini, care mă întreabă cum mi-a fost ziua și mă întreabă ce am mai scris sau ce știri am mai făcut. Nici pe ei, nici pe alții, nici într-o mie de ani nu aș putea să îi umilesc doar fiindcă sunt ospătari și nu-s doctori sau dentiști sau creatori de modă. Atunci, voi de ce-i umiliți? Pe mecanicul care vă repară mașina de ce nu îl umiliți? La electrician de ce nu urlați? Pe casierița de la bancă de ce nu o prindeți de fund? Desigur, nu ar trebui să țipe nimeni la nimeni și nu ar trebui să ne umilim reciproc. Eram doar curioasă de ce se ospătarii sunt de cele mai multe ori victimele perfecte pentru a arăta cât suntem de grozavi.

Din păcate, mai avem cale lungă până la civilizație.

CITEȘTE ȘI:

Sfânta optime

167 thoughts on “Ospătarii nu sunt slugile tale

  1. Perfect de acord cu ce spui, dar, sa spunem ca esti un client care vine intr-un local/restaurant frecvent, te comporti frumos cu ospatarii(cum e normal) dar nu lasi bacsis(nu las din principiu nicaieri doar daca serviciul/produsul este mega wow deoarece nici in domeniul meu nu imi lasa nimeni nimic) si ospatarii cand ajung sa te cunoasca se comporta sa spunem urat cu tine. De exemplu eu platesc foarte des cu cardul la restaurant iar dupa un timp ospatarii de acolo cand auzeau de card faceau tot felul de fete si expresii pe care nici nu incercau sa le mascheze. Nu m-am comportat niciodata urat cu un ospatar de acolo dar parca nu mai ma suportau:) de ce? Pentru ca nu lasam bacsis. Nu este vina mea ca au ei salarii mici, as plati oricand dublu pentru mancare de acolo , poate chair mai mult de dublu, dar mancarea aia e taxata si scrie negru pe alb in meniu cat costa, de bacsis nu scrie nimic. Bacsisul/spaga e boala societatii noastra. Prefer oricand sa platesc mai mult pe un serviciu dar sa stiu de la inceput cat dau:) Numai bine!

    Like

  2. “Clienții au întotdeauna dreptate”. Țin să te contrazic puțin. Corect este așa: “Clienții nu au întotdeauna dreptate, dar clienții vor rămâne întotdeauna clienți”

    Like

  3. In primul rand,lucrez in HoReCa de 10 ani,daca nu stii ce inseamna,cred ca ar trebui sa nu-ti mai dai cu parerea!Ospatarul ala “nesimtit” si “neinstruit”,cum il numesti tu, este in primul rand un “OM”,si nimic nu justifica,asa cum spui tu tratamentul lipsei de bun simt de care dai dovada!El vine”sictirit”la masa ta sa te serveasca,pentru ca inaintea ta,a mai fost fix unul ca tine care se crede important si pentru a-si creste”valoarea”,a spalat cu el pe jos si i-a distrus ziua.Si el a facut o facultate poate,da,despre ospatar vorbesc nu ca tine pe banii parintilor si nici n-a avut relatii dupa sa se angajeze ca si tine intr-o multinationala.Trebuia sa faca ceva sa traiasca,asa ca n-a avut de ales decat sa serveasca frustrati ca tine care nu au invatat ce e respectul uman.Daca ai fi lucrat in Hotel sau Restaurant,ai fi vazut cum e sa servesti mai bine de 30 de oameni odata,tu cel care lucrezi intr-un birou plictisitor ce ai face daca ar intra o data 30 persoane si fiecare ar vrea ca tu sa faci ceva pentru ei in acelasi timp???Aaa sa nu uitam ca fisa postului pentru un lucrator in HoReCa este intotdeauna extinsa la extra sarcini din lipsa personalului.Si apropo de tips,acei 2-3 lei pe care i-ai putea lasa amaratului care uneori n-are timp nici sa-si ia pauza de masa,acelui om care face 10 drumuri pana la masa ta in loc de 3-4,pentru ca esti dificil se vede,acela este respectul pentru propria-ti persoana…Unii oameni nu se simt bine doar daca ii umilesc pe altii dar nu uita,ce daruiesti asta primesti!Un ospatar nu e un cal de curse pe care il calaresti,il f..i(no tips),si dupa vrei sa-ti mai si zambeasca….e un om mha….la fel ca tine,sau poate chiar mai bun,poate mai destept,poate nu stie meseria perfect, dar asta poate pentru ca are 1-2 facultati terminate si a studiat omul pentru altceva,s-a pregatit si a visat ca va lucra in multinationala la care tatal tau a platit bani grei sa te angajeze,tatal lui mecanic n -a avut bani de asa ceva!Nimeni n -a vrut sau visat sa devina ospatarul unora ca tine,sa munceasca 12-13 ore pe zi,6 zile pe saptamana,doar ca sistemul asta i-a pregatit,si cum nu era de-ajuns ca dupa ce invata economie cativa ani ajunse ospatar mai da si peste cireasa de pe tort,complexati ca tine care cred ca sunt cineva si incearca sa le dea lectii….Hahhahaha Rautatea omeneasca nu o sa se sfarseasca niciodata!Acest comentariu este un raspuns pentru Dl.Liviu!

    Like

  4. Salutare tuturor. Hoinarind pe Facebook am dat intamplator de articolul acesta si m-am regasit printe comentariile voastre. Unele mai rautacioase decat celelalte, oameni care iti exprima punctul de vedere cursiv si coerent, altii plin de nervi si indignati de comentariile celorlalti participanti. Povestea incepe acum 13 ani,pe cand aveam fix 14 ani, mi-a placut sa lucrez cu oamenii de mic, fiind foarte sociabil, parea o meserie super potrivita. Evindent, sunt zeci de evenimente la care am participat/servit de atunci si fiecare dintre ele au avut partile lor bune/mai putin bune. Mai practic si acum pe vara meseria asta caci a devenit “ca un drog”, chiar daca sunt momente cand iti vine sa ii dai cu ceva in cap ăluia te gandesti la zilele bune, ii zambesti politicos si mergi mai departe. Un moment in care am razbit din culmea calmului a fost cand un “baietas” la masa caruia am servit cu placere (era o nunta) datorita faptului ca ceilalti invitati au fost foarte amabili si politicosi ( si nu ma refer aici la spaga, e loterie si spaga asta “tips” , pleci chitit pe spaga; nu faci nici de o cola, te implici si esti prezent acolo, e absolut imposibil sa nu “ciupesti ceva”) cu bun simt si cei 7 ani de acasa. S-a gasit dimineata,inainte sa plece, sa scoata “teancul de 10 lei pe care ii avea” sa imi lase in spaga 5 lei. Nu m-am putut abtine si cu zambetul pe buze (in mintea lui probabil era “ia sclavule si tu 5 lei sa vada lumea ca te-am cinstit”) am scot 10 lei din buzunar,i-am pus peste cei 5 lei ai lui, i-am dat inapoi cu justificarea ” ia sa ai de taxi”; m-am intors si am plecat. Evident ca povestea a continuat. Reactia mea am justificat-o ca fiind una rautacioasa dar cu o lectie pentru ceilalti invitati/colegi ospatari dar pentru mine. Uneori e mai bine iti ceri dreptul de a fi respectat si sa nu mizezi pe gandul ” il pup in fund ca poate imi da ceva”. Nu oameni buni/colegi/clienti s.a.m.d. Uneori,am refuzat spaga pe motiv ca nu sunt indeajuns de bun pe aceasta meserie, si spun asta cu riscul de a fi criticat dupa ” ce ma,esti ospatar si refuzi o spaga?”. Da, sunt om, nu cal de cursa lunga iar spaga ta nu ma incalzeste cu nimic daca tu te comporti ca un ipocrit si fara bun simt. E o meserie frumoasa, eu o gasesc minunata,caci imi place ceea ce fac si am cumoscut persoane de la care am avut de “castigat” pe alte planuri,tocmai pentru ca am putut sa ii fac sa se simta ca sunt la o nunta/botez s.a.m.d si nu la un eveniment de caritate ce trebuia sa imparta bani colo si colo pentru o cola sau un gin tonic.
    Stiu ca sfaturile sunt pentru a te “c…” pe ele, dar va recomand tuturor celor care activati in aceasta bransa de 1 zi,1 an, 100 cati mai aveti fiecare in parte, sa tratati lucrurile ca atatare,cand poti fi indulgent, zambeste,cand simti ca nu mai poti, da-i o lectie, dar prin bun simt si atitudine + educatie. Referitor la ce spunea cineva mai sus ” patronii le dau dreptate lor”, poate, dae nimeni nu te obliga sa stai acolo unde nu esti respectat, faptul ca te complaci in acea situatie este foar vina ta, ca nu vrei sa cresti tot a ta,ca nu vrei mai mult de la tine si te multumesti sa fii facut/a cu oua si otet pentru 2 lei in plus, tot vina ta. Suntem cu totii responsabili de ceea ce ni se intampla. E greu sa iti schimbi locul de munca, sa renunti la oamenii din jurul tau. La un moment dat te vei satura si vei schimba locatia, dand peste oameni cu caractez si clienti formidabili,te uiti in urma si spui ” de ce nu am facut pasul asta mai devreme “. Deschideti ochii si traiti realitatea. Daca cineva trebuie sa faca ceva in privinta celor relatate mai sus, sa stiti ca sunteti responsabili.
    Va doresc o zi buna.
    Nu uitati, “omul sfinteste locul, daca nu va simtiti apreciati, capul sus si mergeti mai departe”

    Like

  5. Muncesc in domeniu, am trait si vazut multe, ca ospatar la restaurantul unde muncesc sunt apreciat de majoritatea clientilor, o parte din ei cand suna pentru rezervare cer direct sa fie serviti de mine, nu, nu pentru ca sunt ospatarul perfect, fac si eu greseli ca ori ce om, imi cer scuze si caut se remediez greseala, sunt si clienti carora daca nu le place fata ta gaseste motiv de a face reclamatie, se intampla cand habar nu au ce comanda dar, la reclamat sunt perfecti.
    Restaurantul unde acum muncesc o singura data am fost reclamat, raspunsul sefului a fost: domnule, raspunsul ospatarului a fost pe acelasi tot cu cel care l-ai folosit, mai apoi sa puna un afis la intrare: Purtati-va frumos cu personalul, este mai greu de gasit decat clientul!!!

    Like

  6. Ca si client cu cei 7 ani de acasa as vrea sa adaug unele lucruri. Primul contact intre client si ospatar trebuie sa sune asa : “buna ziua/seara bine a-ti venit la noi. Cu ce va pot ajuta?” Acum voi spune partea reala : lasa meniul, pleaca fara sa iti zica macar buna ziua/seara se intoarce dupa 10 minute si iti spune : v-ati hotarat?

    Ok. M-am hotarat de baut doresc un expresso scurt cu lapte , o apa cu lamaie sau cola cu lamaie si gheata. Iar de mancat vreau un piept de pui cu cartofi nature si o salata de vara(in timpul acesta ospatarul noteaza)

    Pleaca. Vine dupa 5 minute cu un caffe latte, o apa calda fara lamaie sau o cola fara lamaie si binenteles fara gheata.

    Dl am cerut expresso scurt si o apa/cola cu gheata si lamaie. Aaa da ma scuzati

    Teoria mea. Merg cu carnatelul la barman ii spun ce am notata, el le pregateste eu le duc. Dar mai si verific daca ce e pe carnetel este si pe tava.

    Urmeaza se partea in care face o fata lunga la tine si ca si cum ia domle ce ti-am adus si las-o asa. De parca esti obligat sa bei ce nu ai cerut.

    Bun. Treci peste, a fost o greseala e inghesuiala intelegem. Iti aduce bautura ceruta de parca el o plateste(ospatarul).

    Vine mancarea.
    Iti afuce piept la gratar cu cartofi prajiti si salata de varza.

    Domle eu am cerut piept cu cartofi nature si salata de vara.

    Inca odata situatia penibila de la bauturi. Acceasi servire.

    Te pui sa mananci dupa ce iti sduce ce trebuie.

    Hai ca la foamea care o aveam uit de tot.

    Si mai ai 5 cartofi pe farfurie si 1 patratica din bucata de piept, trece pe la masa, nu te intreaba daca a-ti terminat, si in timp ce te uiti pe telefon iti ia farfuria si pleaca ca si cum ai terminat. Carcotasii vor spune ca domle ce mai aveai pe farfurie fomistule insa eu spun ca am invatat sa nu las in farfurie mai ales daca e bun si imi e si foame.

    Apoi treci si lucrul asta cu vedere, ceri nota, totul face 84 lei, pui 100 si astepti 20 min sa iti vina restul.

    Intrebi ospatarul daca iti mai aduce restul si se uita la tine de parca “ba esti prost 16 lei mi i-ai lasat mie”

    Si tii aduce tii arunca pe masa ca si cum iati restul ma saracule nu am nevoie de tipsu tau.

    Concluzia :

    De partea asta de ce nu spui nimic?

    Like

  7. Domnule draga, sa stiti ca nu e niciun ospătar obligat să stea dupa “fundul” dvs si al altor persoane pentru a vedea când vi se golește paharul si sa l umple inapoi..sunt ospătar, meseria si datoria mea e una simplă, iau comanda, duc comanda, încasez,si e totul bine, într-adevăr, când primești si duci comanda, cu orice băutură.. indiferent ca e alcoolica, nealcoolica, apa sau suc etc, prima data trebuie sa l servesti pe client, sa i torni in pahar, dar dupa e treaba lui. Pentru ca eu nu stau la cheremul lui, sa vad cand isi golește paharul si sa l umplu la loc, cu tot respectul nu e cum credeti dvs

    Like

  8. Cu mana pe inima spun ca sunt barman-ospatar de aproape un an in Germania si imi iubesc meseria.
    Tot ce e scris acolo e adevarat, pentru Romania…spun din propria experienta.
    Aici lucrez cu drag si fara zambet fake pentru ca toata lumea imi apreciaza munca si trag sa ma ajute cand vad ca efectiv nu mai pot, plus ca mai lasa si bacsis frumos 😆

    Like

  9. Am 24 de ani si lucrz in domeniu de la 19 ani,mare experienta nu am cursuri nu am!! Stiu ca atunci cand un client vine la masa stie unde a venit si faptul ca a iesit sa se relaxeze!!!acasa iti ia cam o ora sa iti prepari tu mancarea ce iti este servita in restaurant, dar aveti pretentia ca sa va fie servita in maxim 15 min!!! Va ganditi ca in bucatarie sunt maxim 3 oameni care trebuie sa prepare mancare la 100 persoane,sa spele vase si sa va aseze mancare in farfurie foarte exemplar?? Bautura trebuie adusa in maxim 5 minute,va ganditi ca in momentul cand am plecat de la masa pe circuit ma mai opresc inca 3 mese sa imi ceara sos la pizza,sos la cartofi pai, lamaie la apa,ardei la ciorba,chifla, focacia. Ii las pe ei sa astept ca deja au preparatul pe masa ??? In cele 5 min trebuie sa duc si la restul meselor sa ma intorc sa bonez si sa imi prepar bauturie(nu am lucrat unde a fost barman). Si da tipsul il asteptam pentru ca in Romania nu sunt salarii de miloane unde pot sa imi platesc chiria, sa imi cresc copilul sa ne hranim si sa ne imbracam!! Dar nimeni nu este obligat sa imi lase tips!! In anii mei de munca nu am zis niciodata”chitra draq nu a putut lasa macar 1 leu” in schimb cand vedeti nota 10.5 lei nu puneti si cei 50 bani,gasesc 10 lei in notiera!! 50 bani ii punem noi din banii nostri(tips),pleaca o masa de 100 lei si vina este a ospatarului ,el plateste!! V-ati gandit ce este in sufletul ospatarului cand pe timp de vara alearga de la 8 -00 pana seara la 00-00 si cand zice doamne ajuta plec acasa se trezesc cativa sa vina pe terasa si o mai palavrageste pana la 3-00 sau 4-00 dimineata iar a doua zi la 8-00 este la munca din nou??? V-ati gandit ce inseamna sa ai mama in spital si sa ti se ceara la masa sa zambesti frumos nu in sictir??? Respectati si voi ca sa primiti servire de 5 stele,Liviu!!!

    Like

  10. Ma uit..citesc si rascitesc si nu imi vine a crede. Daca mergi in bombe, nu te astepta la servire wow. Merg rareori si am lucrat direct in bucatarie. Vrei sa iti spun eu cum sta treaba? Celui care , ca si client, vine cu aere, desi e o carciumioara oarecare, cand vreodata ai sa fii servit cum vrei?? Pai nu te lasa ifosele de mare si tare , si oricum minti si fabulezi ca si client. Stateam 17 ore in picioare, si ospatarii , chiar si pentru o masa in zi obisnuita, striga la mine ” hai mai repede” …ma gandesc ca vrei papanasii nefacuti, mancarea ne preparata cum trebuie, carnea cruda etc…daca tot le vrei pe toate in 5 minute … ma gandesc ca nu ai mai mancat de vreun secol si in 5 minute poti digera vreo 3 feluri de mancare plus cafea plus desert.. plus bauturi …GLUMESTI! Asa sunt unii romani obisnuiti …cum se aseaza la masa, eventual sa vina Alladin sa frece lampa si gata totul este pe masa voastra la secunda. Nu stii cate mustrari si cata teama au unii ospatari , daca nu imi plateste taxi asta seara seful, iar dau din tips…care este si nu este. Unii se lauda ca dau tips.uri vai si vai, cand colo nici 1 un leu sau minune, abea lasa 5 lei. Ospatarii nu au pauze, sunt folositi pt orice este util in tot restaurantul, ca deh ei sunt magicieni si le pot face pe toate. Asta este regimul sau regulile in unele restaurante, unde exista MANAGERI ce nua u treaba cu a sti sa scrie, darmite sa se ocupe de intreaga organizare. Si am destule de spus. Cine nu a lucrat intr.un restaurant , oricare ar fi el, macar o zi sau jumatate de zi…sa se abtina. Fratele meu a dat tot ce a putut ca si ospatar ..a muncit o viata cu implicare …pana s.a nenorocit si e in pamant de 3 ani. Nu pentru ca am lucrat in restaurant, dar ma pun in pielea unuia ce lucreaza in domeniu si eu ca si client il abordez frumos, permanent ii dau de inteles ca am rabdare ( nu am venit sa mananc si sa bag in mine , ci sa ma relaxez la o cafea sau price as manca eu). Daca am avea alta abordare unii fata a de altii, cred ca altfel ar sta lucrurile. In restaurant nici o zi nu e normala, se gaseste ceva sa iti faca ziua de 2 lei si da unii nu au bani de cursuri, dat nici intelegere din partea colectivului sau chair a sefilor nu are. Nu se pot angaja oriunde din cauza celor ce zac angajati cu relatii si pile si unul amarat rabda pt ca nu are incotro. Vi se pare ca in restaurant esti platit ca un miliardar. Mi se pare de bun simt sa ai tips, si cand nu ai, asta este. Slava Domnului am fost in diverse locuri si servirea este diferita de la restaurant la restaurant. Asa cum eu ca si client doresc sa fie draguti cu mine, mi se pare normal ca si eu sa fiu cu bun simt. Am ceva de reclamat? Am avut niste neplaceri, am spus frumos si daca s.a remediat bine, daca nu, nu am mai fost in acel loc si gata. Dar sclavi nu sunt …nici ospatarii ..nimeni nu e sclavul nimanui. Cautati sclavi in alt domeniu 🤗👍😊😄

    Like

  11. Pentru ca nu am mai corectat, pe alocuri s.au strecurat greseli gramaticale, si stiu ca voi fi taxata due pentru asta, dar imi asum. In tara unde toti sunt perfecti si le stiu pe toate, nu prea mai este mare lucru de spus. Doar ca, dupa ce lucrezi in restaurant si crezi ca poti fi atenr cu cei din jur, primesti niste suturi in dos , de unora le trece imediat si se reprofileaza rapid. Am fost taxata si pentru ca nu imi placea sa mi se vorbeasca urat, am fost mustrata pentru ca nu stau la pipait si injurata ca ating cutitul unui pseudo bucatar. Viata in restaurant este asa cum vor unii s.o vada. Nimeni nu te crede ca , dupa ce ca stai 17 ore in picioare fara sa ai voie sa te asezi, mananci daca ai timp si asta se intampla cine stie cum…eu una nici nu ma deranjez daca aud asemenea comentarii. Repet, unii romani le stiu pe toate, dar i.as ruga sa caute job in domeniu , sa lucreze o zi o saptamana…sa vada cat de minunata e viata la restaurant. Si ar mai fi destule de spus, dar nu aveti ochi de vazut si urechi de auzit nimic ( unii dintre voi) , pentru ca in tot si toate exista doar TU si RESTUL LUMII nu conteaza. Sa auzim de bine. 🖐😊

    Like

  12. Regula ESENȚIALĂ a ospitalității prevede că trebuie să acceptăm cu DEMNITATE faptul că lucrând în acest domeniu , înseamnă că suntem de fapt SLUJITORII Măriei Sale . . . CLIENTUL .
    Lamentările referitoare la . . . calitatea CLIENȚILOR , cred că trebuiesc urgent înlocuite cu o ATENTĂ analizăvis a vis de puterea noastră de ADAPTARE , de CAPACITATEA noastră de a EDUCA în limitele bunului simț ONORATA clientelă și la urma urmei să stabilim dacă avem vocație pentru această minunată meserie, sau pur și simplu vrem doar să câștigăm mai UȘOR niște . . . arginți .
    Foarte GREA meserie , dar . . . FRUMOASĂ , dragii mei !

    Like

  13. Total de acord cu tine. Vreau sa impartasesc si eu o constatare: atitudinea de taran obosit vine din partea oamenilor amarati, sau a celor care s-au realizat peste noapte 🙂 lucrez in vanzari, mai exact sunt director de vanzari la o companie destul de mare din Romania, iar sotia este medic 🙂 avem un trai mai mult decat decent 🙂 insa in weekendurile in care sotia mea face garzi, ma duc la nunti si servesc, ca OSPATAR prin intermediul unei firme de catering, a unui bun prieten din copilarie 🙂 am remarcat exact ce ai scris mai sus 🙂 nu o fac pentru bani, o fac pentru ca munca m-a dezvoltat ca om si prefer sa fac asta decat sa rup xbox-ul in doua. Mai mult decat atat, tatal meu a fost ospatar toată viata/sef de sala si ne-a crescut fara sa ne lipseasca nimic. Ne-a invatat pe mine si pe fratii mei ce este bunul simt, datorita meseriei lui, calit fiind in campul muncii de la varsta de 14 ani. Nu exista experienta mai buna decat munca! Ps:cireasa de pe tort este ca nu va puteti imagina satisfactie mai mare cand dau pe la vreo nunta de un taran obosit sau o taranca exact cum ai precizat mai sus, ii torn vin in pahare iar el vorbeste urat falindu-se cu asta, iar eu stiu ca sunt om de 10.000 pe luna :)))

    Like

  14. Se poate intampla sa uite din mai multe motive , poate a lucrat 3-4 zile la rând (minim 14 ore pe zi ) ,poate bucătăria nu a scos preparatul rece . Si daca a uitat ii poti spune politicos sa iti aduca ce ai comandat , dar in nici-un caz sa tipi,să-l faci prost . Te-aș ruga sa lucrezi si tu in meseria asta macar o săptămână. Sa ajungi la ora 8-9 la restaurant , maturi,speli podeaua , faci serevetelele , stergi tacamurile ,asezi mesele , ștergi frigidere. Si toate aste trebuie sa le faci într-o oră sau două maxim , asta ca sa fie totul perfect . Asta ca sa tipe ” fraierul” ( tu la-i denumit asa) la mine si sa imi vb precum el este buricul pamantului. Cu respect gabriel . Ps. Chiar te rog sa experimentezi chestia asta , doar pt cultura ta generala . O zi plăcută

    Like

  15. Am o intrebare si sper că o să mă ajute cineva. Referitor la legile de muncă. Sunt angajat la o pizerie cu 4 ore și sefa zice ca trebuie să lucrez 4:30 de ore pentru că am pauza de masă și mai merg și la toaletă și etc. Cum este legea sau care lege e care spune acesta. Mulțumesc pentru răspuns. Timea

    Like

  16. Ar trebuii ca în aceste cazuri sa nu mai servim pe acele persoane. Sau dacă suntem la un eveniment sa nu mai ieșim pe sala toți ospatarii pana nu se rezolva problema. O părere personala după 10 ani. Am început din vara asa sa nu mai lucrez la nunti botezuri etc din cauza acestor probleme de atitudine a acestor persoane.

    Like

Leave a comment