Bere și pantofi cu toc

10317838_656062524462288_2616247789662084718_o

În loc de prefaţă…

Este reconfortant să descoperi tineri pasionaţi de poezie şi teatru, de citit şi de scris… Bianca Tămaş este una dintre ei. Cu candoarea vârstei de douăzeci și unu de ani, ea îşi propune să schimbe lumea… scriind o carte! Tinereţea ei este plină de optimism dar şi de luciditate, uneori amară. Priveşte, atentă, în jurul ei, adesea cu ochi critic dar şi cu umor. (Iubitule, ai grijă că ţi-a rămas puţină iubire între dinţi…)

Descoperă cum oamenii au cicatrici în loc de aripi şi îşi târăsc picioarele obosite spre casă. E capabilă să flirteze cu o bucată de fum care iese din ţigare.

Contemplă lumea , având ici colo mici intervenţii moralizatoare. Îşi împachetează sentimentele în imagini poetice ştiind, însă, să rămână cu picioarele pe pământ.  Realitatea frustră se amestecă cu visele colorate.

Bianca Tămaş ne oferă, cu acest al doilea volum al său, o continuare a celui de debut. Textele sunt, de fapt, poeme în proză, ”străbătute” de săruturi, aripi, îngeri, oameni, iubire. Uneori încearcă să stea de vorbă cu Dumnezeu ori chiar se-ntâlneşte cu moartea…la un pahar. Are puseuri de subtilă ironie. Ştie să folosească diverse “tonalităţi”, bucurându-se de sonorităţile cuvintelor. Uneori fraza este prea încărcată de metafore dar nu vrea să renunţe la ele. Are orgoliul său artistic care, în fond, o impulsionează.

Realistă şi sentimentală, veselă şi melancolică, revoltată şi visătoare, Bianca Tămaş se numără printre cei care (mai) cred în puterea cuvântului. Iar eu mă număr printre cei care cred că ea este capabilă să ofere cititorilor noi surprize.

 

Radu Ţuculescu

părerea lui Nelly

părerea Anei-Maria – reportaj Radio Renașterea

Advertisements

3 thoughts on “Bere și pantofi cu toc

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s