Nu mai publicați căcaturi!

f68aa765a83d093c904548a26d164c16După ce mi-am publicat al doilea volum, foarte mulți tineri m-au contactat pentru a-mi cere sfaturi despre cum să publice o carte, iar majoritatea mi-au zis: ”Știi, am o grămadă de gânduri aruncate pe foi, nu le-am arătat nimănui, dar mă gândesc să public o carte”. Nu, nu publica o carte. Nu aduna toate ”gândurile” de adolescent furios pe lume și eventual cu tentative de emo și le pune într-o carte, fiindcă, îți spun eu, editurile ar publica orice, pentru bani și nimeni nu îți va spune că-s nasoale. Așa că vei fi mandru/mândră cu o carte cu numele tău pe raft, dar nu te gândești la consecințe. Din cauza celor care publică orice, generațiile tinere au de suferit. Multă lume nu-i citește, fiindcă nu-i consideră capabili să scrie și așa rămân anonimi. Și poate mai ai și norocul să prinzi o editură care îți face reclamă, fără să țină cont de căcaturile pe care le-ai aruncat tu acolo pe foaie.

Eu nu m-am apucat de capul meu să public, ci am avut în spate o mână de oameni care au analizat la rece tot ce am scris, iar sinceră să fiu, primul volum ar fi fost de 2 ori mai gros dacă aș fi băgat tot ce am scris în el. Așadar, dacă tu crezi că tu ai citi ceea ce ai scris, găsind cartea într-o librărie, du-te și întreabă pe cineva, cere un sfat, acceptă critici. Și nu o întreba pe maică-ta, că ea sigur o să spună că scrii minunat.

Să nu uit! Înainte cu mult să începi să scrii, citește, citește și iar citește, ca să înveți cum să scrii. Să înveți ce e bine, ce e rău, ce e prea mult sau ce ar putea fi mai mult. Învață când trebuie pus fi sau fii, a ști sau știi. Nu fi ignorant/ă considerând că ăia dinaintea ta au scris degeaba.

Așa că pentru mine și pentru mulți alții, care încercăm să ne axăm pe calitate și nu pe cantitate, vă rog eu, nu  mai publicați căcaturi!

poză

7 thoughts on “Nu mai publicați căcaturi!

    1. Păi m-am săturat să văd atâta pupincurism, mai ales în literatura clujeană. 🙂 M-am săturat să văd atâtea căcaturi publicate și m-am săturat ca lumea să mă desconsidere ca scriitoare fiindcă sunt tânără și fiindcă ”generația noastră nu citește, nu știe să vorbească și să scrie”

      Liked by 2 people

      1. am văzut și la București, stai liniștit :-j dar sunt sigură că dacă aș merge eu, care sunt vezi-Doamne din provincie, nu m-ar băga nimeni în seamă.

        Like

  1. Acest articol ar trebui să ți-l dedici în primul rând ție. Câtă lipsă de bun simț trebuie să zacă în tine, să vrei transmiți un mesaj de acest fel, când tu, autoare a două cărți – probabil worst seller, “pui pe hartie” cantități impresionante de materii fecale. Am mai răsfoit articole de-ale tale, şi în toate am găsit greşeli gramaticale grave. Este inadmisibil să scrii “filmele care vi le dați”. E uluitor. În primul rând expresia “a-ti da filme” se incadreaza in limbajul de “mahala” al societății autohtone, nicidecum nu ar trebui să-şi găsească locul într-un articol postat de o “scriitoare”. Iar, în al doilea rând, evident, nu se foloseşte “care” ci “pe care”. Şi multe altele. O să mai subliniez din ele cu ocazia altor reply-uri. E dureros să vezi până unde duce stupizenia şi nesimțirea unor pseudo-scriitori analfabeți care consideră că dacă au citit “Fluturi” se pot considera oameni de litere. Lipsă totală de calitate, conținut, coerență, iar de profunzime nici nu poate fi vorba…Ai încercat să coşi sau să speli vase? Sigur trebuie să fii şi tu bună la ceva…

    Liked by 2 people

    1. Da, într-adevăr, de câte ori recitesc articole de-ale mele mai găsesc greșeli, însă, în momentul în care scriu mă cuprinde o frenezie și încerc să nu pierd vreo idee. Cele două cărți ”worst-seller” nu le-am publicat de capul meu, ci fiind susținută și convinsă de oameni care au un cuvânt de spus în lumea scriitorilor, care au considerat că merită. De asemenea, susțin exprimarea liberă, nu am judecat pe nimeni prin felul în care se exprimă în scrierile sale – aici intervine ”limbajul de mahala”. Vă dau și un nume, al unui scriitor contemporan care e extraordinar deși limbajul vi se poate părea ”deplasat” – Ștefan Manasia. Îmi cer scuze dacă postarea mea v-a deranjat și țin să vă mulțumesc pentru părerea dumneavoastră sinceră. Voi ține cont de ea și dacă vor mai fi astfel de păreri, le voi citi cu atenție. Vă rog însă, pe viitor, să încercați să vă abțineți de la injurii, fiindcă din comentariul pe care mi l-ați scris observ că sunteți o persoană citită, cu o personalitate puternică și idei bine conturate. Jignirile nu se potrivesc aici.
      A… da… nu m-am considerat și nu mă consider scriitoare. Aspir spre acest titlu, însă mai am mult de muncă. Știu și să cos, să spăl vase. Am fost la sapă, la scos de cartofi. Am terminat mate-info și apoi o facultate. Încerc pe cât posibil să mențin un balans. 🙂 O seară frumoasă!
      P.S. Îmi pare rău, dar nu am citit ”Fluturi”.

      Like

Leave a comment